Declaraţie de presă a ministrului afacerilor externe, Andrei Marga, pe tema Referendumului Naţional pentru demiterea Preşedintelui României

Vorbitor: 
Andrei Marga, ministrul afacerilor externe
Data: 
19.07.2012
Locaţia: 
MAE, Sala Gafencu

În actualul context politic intern şi internaţional, determinat şi de circumstanţele speciale ale organizării referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României, am simţit nevoia să mă adresez opiniei publice din ţară şi străinătate pentru a transmite următorul mesaj:

1. Pentru a doua oară în istoria foarte recentă a ţării noastre, cetăţenii României se află înaintea unuia dintre cele mai complexe exerciţii democratice. Participarea la un referendum este, în sine, gestul definitoriu pentru democraţia participativă. Recursul la referendum oferă poporului, în momente excepţionale ale existenţei sale, posibilitatea de a se pronunţa direct asupra problemelor fundamentale pentru viitorul naţiunii respective. El capătă o semnificaţie aparte atunci când miza este schimbarea conducerii statului. În joc intră responsabilitatea aproape copleşitoare a alegătorului, întrucât între el şi obiectul palpabil, foarte concret al scrutinului nu se mai pune niciun obstacol. Verdictul urnelor este ireversibil şi decisiv. Voinţa populară prin însumarea fiecărui vot contează cu adevărat atunci mai mult ca oricând. Oamenii simt asta şi se comportă ca atare.

2. În luarea hotărârii, de către Parlamentul României, pentru organizarea referendumului au existat motive şi argumente asupra cărora nu doresc să insist. Am făcut-o de nenumărate ori în ultimele zile, adresându-mă partenerilor externi ai României şi explicându-le de ce şi cum s-a ajuns aici. Am făcut-o cu convingerea că, în ţara mea, democraţia a prins rădăcini suficient de puternice pentru ca procese politice complexe să poată fi gestionate cu maturitate şi echilibru de instituţii solide, stabile şi credibile.

Unul dintre complexele instituţionale este justiţia, ale cărei decizii au fost, sunt şi vor fi respectate. De acest lucru nimeni nu se poate îndoi. E în interesul nostru vital ca toate procesele şi evoluţiile politice democratice să respecte cadrul constituţional. În afara sa, nu există şi nu poate exista vreun demers real spre progres social şi dezvoltare economică. Am spus-o şi o repet cu aceeaşi tărie: legitimitatea procesului care a condus la organizarea referendumului se întemeiază pe domnia legii şi respectarea Constituţiei, fără excepţii şi fără aproximări.

3. În acest spirit, ministerul pe care-l conduc a depus, cu profesionalism, eforturi semnificative pentru ca, într-un timp scurt, să fie asigurate condiţii propice exercitării votului de către cetăţenii români aflaţi în străinătate. Aceste eforturi au fost încununate de succes. Au fost organizate peste 300 de secţii de votare pe şase continente cu sprijinul calificat al ambasadelor şi oficiilor consulare, dar şi cu ajutorul extraordinar al comunităţilor din ce în ce mai numeroase şi mai bine organizate ale românilor din peste 90 de ţări. Mă adresez în primul rând lor, le mulţumesc şi îi felicit pentru civismul remarcabil, care va avea consecinţă şi efect doar prin prezenţa masivă la votul din 29 iulie 2012.

4. Îi înţeleg pe toţi cei care s-au îndoit că vom fi în stare, ca instituţie, să mobilizăm, în doar câteva zile, energii şi resurse considerabile pentru a obţine acest rezultat. Scepticismul lor era îndreptăţit mai cu seamă de viciile de organizare sau de prezenţa la vot de la scrutinurile anterioare. Am convingerea că semnalele transmise de asociaţiile de români din Europa şi America de Nord, din Australia şi America de Sud sunt dovada că, acum, secţiile de vot vor fi pline de toţi cei care ştiu că voinţa lor contează. Simplul fapt că se poate vota fără nicio restricţie legată de arondare sau domiciliu îndeamnă la participare şi implicare plebiscitară pe o scară neatinsă până în prezent la scrutinuri similare. A venit momentul să ne arătăm nouă înşine că nu ne este indiferent cine şi încotro ne conduce.

5. Peste exact zece zile, vom afla dacă aşteptările noastre au acoperire în realitate. Indiferent de rezultatul scrutinului, nivelul prezenţei la vot va arăta cât şi ce din lecţia exercitării drepturilor conferite de Constituţie în ultimii 20 de ani s-a transformat în reflex civic şi cutumă socială. Şi va mai arăta ceva, anume cât am reuşit să preluăm din modelele politice şi culturale din ţările în care am ales să trăim sau cu care am ales să avem relaţii foarte apropiate, într-o familie bazată pe valorile libertăţii individuale, solidarităţii sociale şi responsabilităţii civice. Vă mulţumesc!